Architectenbureau voor nieuwbouw, herbestemming en restauratie

Architect Jorrit Sipkes Apeldoorn woningen

 

woningen

 
 
JorritSipkes Schellingwoude.jpg

Woning Schellingwoude Uitbreiding en Renovatie

Een vervallen dijkwoning is opnieuw ontworpen en gebouwd met als uitgangspunt de oorspronkelijke woning uit ca 1900. Een achterhuis is toegevoegd volgens de richtlijnen van het bestemmingsplan. Het achterhuis is duidelijk te onderscheiden van het oorspronkelijke huis in materialen en detaillering.

De begane grond is open en heeft uitzicht op het IJ aan de voorkant en uitzicht op de polders aan achterzijde. Op de benedenverdieping is gebruik gemaakt van de hoogtesprong in de dijk. Ook vanuit de diepgelegen vertrekken is er zicht op de tuin en water. Op zolder ligt de derde slaapkamer met dakkapel en een werkkamer die door een vide met de woonkamer is verbonden.

 

Woning Brielle

Voor een vrije kavel buiten Brielle is een woning ontworpen volgens het idee dat een modern woonhuis verenigbaar is met traditionele materialen en vormentaal.

De woning is verankerd in de omgeving door gebruik te maken van traditionele elementen als gemetselde schoorstenen, bakstenen gevels en houten sporenkap. Daarnaast bevat de nieuw te bouwen woning met grote glasvlakken uitgesproken elementen die een nadrukkelijke verbinding maken tussen landschap en woning. Een verzameling van uiterst besloten tot open en vrij indeelbare ruimtes maken vervolgens een woning met een veelheid aan gebruiksmogelijkheden.

Ontwerp in samenwerking met Jan Willem Walraad.

 

Woning Delft

Een grachtenhuisje met 17-eeuwse constructie heeft lang als studentenhuis gediend. Bij de transformatie tot particulier woonhuis is ingezet op het terugbrengen van het oorspronkelijke karakter. Dit door weer een open aaneenschakeling van ruimten te maken, zonder gangen, opeenvolgend van openbaar naar privé. Een principe dat ook terug te vinden is in 17-eeuwse schilderijen van Delftse interieurs

Het historische voorhuis, de patio en de aanbouw zijn afzonderlijk herkenbaar gebleven maar als vanzelfsprekend aaneengeschakeld, wat maakt dat het geheel wel als een huis wordt ervaren en de oppervlakte zo optimaal mogelijk wordt benut.

Materialen die in het oorspronkelijke huis werden gevonden zoals eikenhout en hardsteen, komen in het ontwerp van de binnenplaatsgevels terug met een hedendaagse detaillering.

 

Woning Hillegersberg

In een rijwoning uit 1953 van architect Wim Fiolet is de benedenverdieping uitgebreid en gerenoveerd. Bij archiefonderzoek werden de oorspronkelijke constructietekeningen gevonden. Hierdoor was er goed inzicht in wel en niet te slopen onderdelen waardoor er een naadloze uitbreiding kon worden gerealiseerd.

In de woning zijn nieuwe eiken vloeren met vloerverwarming aangebracht, is de haard gerenoveerd en is een nieuwe open keuken geplaatst. Het patroon van hardgebakken tegels loop van voor-naar achterzijde van de woning. Dit zorgt er mede voor dat de uitbreiding niet als uitbouw wordt ervaren. Het tuinpad van ‘parkstenen’ vormt de moderne tegenhanger van het traditionele tegelpatroon binnen.