Architectenbureau voor nieuwbouw, herbestemming en restauratie

nieuws

Even Voorstellen

Sinds 2023 is Jorrit Sipkes Architect als bureau aangesloten bij de BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus).

In het kader van “even Voorstellen werd ik geïnterviewd voor de nieuwsbrief en nieuwspagina op de BNA website:

https://bna.nl/nieuws/even-voorstellen-jorrit-sipkes-architect

Jorrit Sipkes
Open Monumentendagen 2022 in Apeldoorn

Op zaterdag 10 en zondag 11 september is weer de landelijke monumentendag, ook in Apeldoorn. Jorrit Sipkes Architect opent de deuren van het kantoor tijdens beide dagen. Het ACEC gebouw waar ik ben gehuisvest is dit jaar onderdeel van het programma. Het thema ‘Duurzame monumenten’ sluit naadloos aan bij mijn betrokkenheid bij aanpassing en verduurzaming van verschillende (rijks-) monumentale woningen en publieke gebouwen. Behalve het bezichtigen van de kantoorruimten van ACEC is er ook gelegenheid meer te weten te komen over de praktijk van het ontwerpen met en verduurzamen van (monumentale) gebouwen.

 Uit het programmaboekje:

ACEC werd in 1952 gebouwd voor magazijnen en werkplaatsen van Ingenieursbureau Frowijn & Co. Het ontwerp is van de Apeldoornse architect Chris ten Tuynte. Oorspronkelijk stond de afkorting ACEC voor Ateliers de Constructions Electrique a Charleroi. Het bedrijfsverzamelgebouw ACEC is een prachtige locatie om de geschiedenis van de industriële toepassing van elektriciteit te laten zien. Het is ook een plek waar verschillende organisaties het verleden koesteren en geïnspireerd aan de toekomst werken. “

“Jorrit Sipkes Architect ontwerpt en adviseert bij zowel nieuwbouw als herbestemming en restauratie. Het bureau is betrokken bij de verduurzaming van zowel woningen als publieke gebouwen en maakt daarbij gebruik van de modernste inzichten.”

Zie voor het programma in het ACE gebouw en alle andere bezienswaardigheden:

https://www.erfgoedplatformapeldoorn.nl/openmonumenten

Jorrit Sipkes
Jaren ’70 villa Kralingen opgeleverd
IMG_5425 bewerkt75.jpg

Toen ik de kans kreeg aan de slag te gaan met deze villa uit de jaren ‘70 (ontwerp van architectenbureau Kraaijvanger) wilde ik deze niet voorbij laten gaan. In een van de mooiste lanen van Kralingen, maar geheel in de  tijdgeest sober vormgegeven villa, geeft z’n karakter pas binnen echt prijs. Door gehele interieur over alle 7 split levels zijn de betonnen ‘kwaaitaal’ vloeren als gewelfde plafonds in het zicht gelaten. Het deed daarmee direct denken aan het Scheiber House in Londen (1963) van een van m’n favoriete architecten James Gowan, en aan het buitenhuis in East Hampton (1963) van nog zo’n absolute favoriet: Gordon Bunshaft. Deze moderne bouwtechniek was bedoeld om de bouw versnellen maar de kwaliteit de deze architecten erin zagen was de referentie aan historische balkenplafonds en troggewelven waarbij de constructie van het gebouw afleesbaar is.

Gelukkig waren ook de opdrachtgevers van mening dat de plafonds de woning een uniek karakter geven en hebben we de woning grondig kunnen renoveren terwijl de meest karakteristieke elementen nu nog beter tot hun recht komen.

Jorrit Sipkes
Monumentendagen
monumentendag klooster.jpg

Wanneer je veel met monumenten werkt zijn monumentendagen een feest en vaak een dilemma: er zijn projecten om uit te kiezen, als je niet al rondleidingen geeft bij een eigen project. In 2019 zijn de volgende gebouwen in Rotterdam open waarbij we al langere tijd bij zijn betrokken:

Hildegardiskerk  Hildegardisstraat, Oude Noorden Rotterdam

Nivon gebouw  Dirk Smitsstraat, Crooswijk Rotterdam

foto: Klooster Oude Noorden, 2017 ©Johannes Odé

Jorrit Sipkes
Jaap Bakema and the Open Society
Schermafbeelding 2019-09-12 om 14.04.30.jpg

In maart 2018 is de publicatie “Jaap Bakema and the Open Society” verschenen, met hierin een bijdrage van Jorrit Sipkes. Dit artikel gaat in op het ontwerp voor het tentoonstellingspaviljoen voor de wereldtentoonstelling van Ossaka, dat Bakema in 1968 samen met Carel Weeber ontwierp. Het biedt inzicht in de totstandkoming van het project en de positie van het ontwerp in de moderne traditie: de voorgeschiedenis en ook de latere invloed van dit belangrijke project binnen de Nederlandse architectuurgeschiedenis.

“Jaap Bakema and the open society” is het eerste uitvoerige werk over deze Nederlandse architect en diens ideeën en idealen met betrekking tot de samenleving als geheel. Het bevat verder bijdragen van Christine Boyer, Dick van Gameren, John Habraken, Carola Hein, Arnold Reijndorp en Carel Weeber.

o.a. te koop bij NAi Boekverkopers

Jorrit Sipkes
Nieuw Kantoor
jorritsipkesACECnieuwadres.jpg

Een belangrijke mijlpaal: vaste voet aan de grond in Apeldoorn met een kantoorruimte in het ACEC-gebouw. Een omgeving die uitdaagt om verder te groeien, met uitstekende faciliteiten en collega’s op het gebied van ontwerp, onderzoek en erfgoed binnen handbereik. Wees welkom op Roggestraat 44, unit 1.07! www.acecgebouw.nl

Jorrit Sipkes